ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΠΕΛΛΕΤ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΑΣ

Εκτός από την τεράστια οικονομία που πετυχαίνουμε.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΠΕΛΛΕΤ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΑΣ
  • Συντάκτης: Κυριακίδης Αντώνης

Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται είτε επιλεγμένα από τα τοπικά δασαρχεία δένδρα που υλοτομούνται για την αραίωση και ανανέωση των δασών ή τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, είτε υπολείμματα ξύλου δασικών και αγροτικών εργασιών που αλλιώς θα απορρίπτονταν ανεξέλεγκτα.

Το pellet είναι απολύτως οικολογικό.

Δεν αναλώνεται για την παραγωγή του κανένας μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος όπως τα άλλα συμβατικά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και η πρώτη ύλη για την παραγωγή του είναι πρακτικά ανεξέλεγκτη. Η καύση του είναι τέλεια και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με τοξικά καυσαέρια και SO2. Η GREEN PELLET σας προμηθεύει με pellet σταθερά άριστης ποιότητας, μεγάλης θερμογόνου δύναμης μέχρι 5,2 KW/kg και υπολείμματος στάχτης μικρότερου του 0,6%. Είναι το μοναδικό καύσιμο με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών CO2, καθώς κατά την καύση του εκπέμπεται τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο απορρόφησαν τα δένδρα κατά το στάδιο της καλλιέργειάς τους και στη συνέχεια απορροφάται εκ νέου από τα νέα δένδρα. Επομένως δεν συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το pellet είναι πολύ πρακτικό κατά τη χρήση του.

Παραδίδεται συσκευασμένο σε ερμητικά κλειστούς σάκους των 15 κιλών, που ο καθένας μπορεί να χειρισθεί για να τροφοδοτήσει τη δεξαμενή του.

Παρατηρούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανεβαίνουν συνεχώς. Γιατί δεν θα ανεβαίνει αντίστοιχα και η τιμή του pellet;

Με την αυξανόμενη χρήση του pellet δημιουργούνται συνεχώς νέα εγχώρια αλλά και ξένα εργοστάσια παραγωγής του. Ταυτόχρονα η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος των μεθόδων παραγωγής του θα συντελέσει στην αύξηση των παραγομένων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα την τάση για μείωση της τιμής του.

Υπάρχει εμπειρία χρήσης του pellet για θέρμανση αντί πετρελαίου και φυσικού αερίου στις προηγμένες τεχνολογικά χώρες;

Το pellet χρησιμοποιείται ήδη σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ευρώπη και συνολικά η χρήση pellet στα Ευρωπαϊκά κράτη ξεπερνά τους 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Το pellet χρησιμοποιείται ήδη σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ευρώπη και το ποσοστό λεβήτων pellet για θέρμανση αυξάνεται αλματωδώς. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Αυστρία οι λέβητες pellet είναι πλέον περισσότεροι από τους αντίστοιχους πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην Ιταλία η ετήσια κατανάλωση pellet είναι μεγαλύτερη από 2,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ η Σουηδία έχει αναπτύξει συστήματα τηλεθέρμανσης ολόκληρων οικισμών με την καύση μόνο pellets. Συνολικά η χρήση pellet στα Ευρωπαϊκά κράτη ξεπερνά τους 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με τις Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία να πρωτοπορούν.

Γιατί επετράπη τώρα η χρήση pellet;

Το Υ.ΠΕ.Κ.Α. στα πλαίσια της νέας ενεργειακής του πολιτικής για τη μέγιστη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο δυναμικό της χώρας μας και αναγνωρίζοντας ότι εξαιτίας της μεγάλης προόδου των τεχνολογιών καύσης βιομάζας και ιδιαίτερα των pellets, η βιομάζα συνεισφέρει στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση εισαγόμενης ενέργειας, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, στον περιορισμό του κόστους θέρμανσης (συγκριτικά με αυτή των συμβατικών καυσίμων), και καθώς υπάρχει πλέον μεγάλη αντίστοιχη Ευρωπαϊκή εμπειρία, προχώρησε στην αναθεώρηση του υφιστάμενου για 18 χρόνια θεσμικού πλαισίου. Έτσι, όχι μόνο επιτράπηκε αλλά ενθαρρύνεται η τοποθέτηση λεβήτων καύσης pellets, επιδοτώντας τους μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον».

Πόσο γρήγορα θα κάνω απόσβεση του νέου λέβητα που θα εγκαταστήσω αντικαθιστώντας τον παλαιό Πετρελαίου ή Φυσικού Αερίου;

Ο ακριβής χρόνος απόσβεσης εξαρτάται από την ποσότητα καυσίμου που καταναλώνετε ετησίως. Όσο περισσότερο καταναλώνετε τόσο ταχύτερα θα κάνετε απόσβεση. Κυμαίνεται πάντως συνήθως μεταξύ 1,5 έως 2,5 έτη, που με απόλυτα χρηματοοικονομικούς όρους είναι σαν να τοποθετείται τα χρήματά σας με ετήσιο επιτόκιο 40-60%. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η αντικατάσταση του λέβητα δεν είναι αγορά αλλά ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗΣ σε κάθε περίπτωση. Από κει και πέρα η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι συνεχής αφού το ετήσιο όφελός σας θα είναι τουλάχιστον 60% στα χρήματα που ούτως ή άλλως θα ξοδεύατε για καύσιμο.

Ο μέσος χρόνος απόσβεσης κυμαίνεται πάντως συνήθως μεταξύ 1,5 έως 2,5 έτη.

Πως θα προμηθεύομαι σταθερής ποιότητας pellet ώστε να μην έχω πρόβλημα στο λεβητοστάσιο μου;

Η καλύτερη λύση για να μην έχετε ποτέ προβλήματα είναι να επιλέξετε για την εγκατάσταση του νέου σας λέβητα μία οργανωμένη τεχνική εταιρεία και όχι έναν απλό τεχνίτη, η οποία θα αναλάβει εκτός από το service και την τεχνική υποστήριξη, και την προμήθεια στην πόρτα σας pellet άριστης και σταθερής ποιότητας.